دکتر بهمن آرمان اقتصاددان دریادداشت اختصاصی خود در ماهنامه دنیای سرمایه گذاری در مورد نحوه تجهیز واحدهای تولیدی از طریق بورس گفت :ماموریت اصلی بورس تجهیز منابع مالی برای بنگاههای اقتصادی وصنعتی است در حالیکه سهم بورس در تجهیز منابع مالی در سایر کشورها حتی به ۶۰ درصد نیز میرسد، این نسبت در ایران تنها ۵درصد است ودر شرایط فعلی که دولت با دشواری های گوناگون روبرو است بورس باید به کمک دولت بیاید. بورس باید برای تامین منابع ریالی تکمیل پروژه های نیمه تمام یا ساخت پروژه هایی که ارتباطی با ارز یا تحریم ها ندارند مانند آزاد راه ها ومسکن برای طبقه متوسط و کمتر برخوردار از طریق تاسیس شرکتهای سهامی عام پروژه محور که در سال گذشته به تصویب بورس رسیده و ابلاغیه آن صادر شده است اقدام کند.
مصوبه فوق برای انبوه سازی ، صنعتی سازی و ارزان سازی با حداقل سطح زیر بنای مفید ۱۲۰ هزار متر مربع درپروژه های مسکن کاملا قابل اجرا است. ویژگی های این نوع پروژه ها به کار گیری مشاوران خارجی جهت کوتاه کردن زمان پروژه و کاهش قیمت تمام شده با استفاده از تکنولوژی روز یک مزیت قابل توجه است .نمونه های پروژه ای مسکن های انبوه محور در شهرهای جدید پردیس و پرند که توسط پیمانکاران ترکیه ای اجرا شد ،می تواند ازموارد مسکن انبوه محور در ساخت خانه های ارزان باشد ،در این پروژه ها یک بلوک ۱۸ طبقه با بیش از ۷۰ تا ۹۰ واحد آپارتمان را در طی ۸ ماه به اتمام می رسانند. البته قیمت تمام شده آن با شرکتهای ایرانی قابل رقابت است ونمونه آن در یک پروژه دیگر در شهر جدید بهارستان در اصفهان است . با این حال شرکتهای ایرانی معتقد اند که وزارت راه برای شرکت ترکیه ای امتیازات ویژه ای در نظر گرفته است.
البته ما درکشورخودمان تجربه پروژه های انبوه مـــحور مسکن با نگاه به ساخت خانه های ارزان را قبل از انقلاب در شهرک اکباتان تجربه کرده ایم . زنده یاد مهندس گلزار شبستری با استفاده از یک شرکت مشاور معتبر خارجی بزرگترین پروژه مسکونی اکباتان را در خاورمیانه به اجرا درآورد. وما در کشورمان از این نمونه کارآفرینان در بخش مسکن کم نداریم ، ساختارهای اداری و پیچیده وناکارآمد باید زمینه ابراز وجود و اقدام رابرای این استعداد ها فراهم کنند .
نمونه دیگر این انبوه سازی در پروژه های مسکن مهر در دولت نهم ودهم است ،که با توجه با تجربه ای جدید همراه با مشکلات ساختاری فراوانی بود. عدم توجه به طرح آمایش سرزمین ودر نظر نگرفتن امکانات زیر ساختی ، خدماتی و منابع انرژی برای این پروژه ها همراه با مشکلاتی بود که در پیاده سازی طرح اخلال هایی را به همراه داشت.
در مورد ساخت آزاد راه به ویژه تکمیل کریدور شمال- جنوب با توجه به عضویت ایران در پیمان شانگهای به شرط اینکه مشمول قیمت گذاری دولت نباشد زمینه کاملا فراهم شده است و دیگر وزارت نیرو، صمت و راه وشهرسازی بهانه ای برای تاخیر در اجرای طرح های خود بعلت نبود منابع مالی نخواهند داشت.