مدیریت مصرف انرژی در گرو هوشمندسازی

به‌گزارش پایگاه خبری تحلیلی دنیای سرمایه‌گذاری آنلاین؛ رشد فزاینده مصرف گاز طبیعی در کشور، فرسودگی شبکه‌های زیرساختی، عدم سرمایه‌گذاری و اعمال تحریم‌ها، در کنار بی‌توجهی به مدیریت منابع انرژی، بحران امروزی کشور در حوزه انرژی را پدید آورده‌اند، از همین رو در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، شرکت ملی گاز ایران موظف شده که برای اصلاح الگوی مصرف، در راستای هوشمندسازی توزیع گاز و نصب کنتورهای هوشمند با اولویت مشترکان پرمصرف اقدام کند. در همین راستا به تازگی از «پلتفرم کنترل و مدیریت هوشمند کنتورهای گاز» رونمایی شده و بر این اساس، نخستین رویداد توسعه همکاری‌های دانش‌بنیان در استقرار هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی با حضور معاونت علم و فناوری رییس‌جمهوری و مدیران ارشد صنعت نفت و گاز برگزار شد.

این رویداد بستری برای ارائه توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه هوشمندسازی انرژی، شناسایی و تعامل مستقیم و بی‌واسطه آن‌ها با شرکت ملی گاز ایران را فراهم آورد تا همانند سال ۱۳۹۸، اقلام راهبردی این صنعت شناسایی و با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان، بومی‌سازی شوند. در واقع، در شرایط کنونی که کمبود منابع انرژی به حالت بحرانی رسیده و از مرزهای توجیهات عملکردی و تجاری‌سازی هم گذشته، تنها یک گزینه روی میز است و آن هم «کنترل مصرف» است. ما اکنون نیازمند خط‌مشی مناسبی هستیم که در اوج بحران کنونی به فروکش کردن مصرف بی‌رویه و خارج از کنترل منابع انرژی در کشور بیانجامد.

تجربه ما در هوشمندسازی نشان می‌دهد، نه‌تنها می‌توانیم کنترل مصرف گاز را هوشمند کنیم، بلکه همزمان می‌توانیم، مدل پیش‌پرداخت را نیز اجرایی کنیم؛ به‌گونه‌ای که پس از این، بتوان قبوض صادره و یا تعرفه‌گذاری گازبها را بر پایه قیمت‌گذاری‌های پویا به جامعه مصرف‌کننده، ارائه کرد. امروز این ظرفیت در کشور وجود دارد و حتی به فراخور نیازها و رویکردهای آتی به کنتورهای گاز، می‌توانیم قابلیت‌های بیشتری از هوشمندسازی را توسعه داده و پیاده‌سازی کنیم.

به گفته برخی از کارشناسان، استفاده از این مدل کنتور هوشمند، امکانی فراهم می‌کند که رصد همزمان میزان مصرف از یک‌سو و اختلالات و اتفاقات در شبکه گازرسانی از سوی دیگر، همزمان برای بهره‌برداران و مشترکان خانگی و صنعتی نمایان شود؛ زیرساختی که افزون بر قابلیت‌های اعلام شده، می‌تواند در تعیین عادلانه تعرفه و توزیع درست و مناسب منابع، به ویژه در زمان اوج مصرف به مشترکان شرکت ملی گاز ایران کمک کند.

دست‌اندرکاران شرکت ملی گاز ایران بر این باورند که این سازوکار علاوه بر حذف قبوض کاغذی، هزینه نگهداری شبکه را هم کاهش می‌دهد و بهره‌وری تجهیزات سمت مشتری را افزایش می‌دهد، چون در کنتورهای هوشمند می‌توانیم در لحظه و به صورت برخط، سیستم اندازه‌گیری محلی یا همان کنتورهای هوشمند را تست و محل خطا را تشخیص و میزان آن را محاسبه و برای رفع آن اشکال، از راه دور اقدام کنیم. این در حالی است که یکی دیگر از مزیت‌های هوشمندسازی کنتورهای گاز، کاهش مصرف گازهای بدون درآمد است. بر پایه آمار رسمی، سالانه ۲ میلیارد مترمکعب گاز گمشده در شبکه گاز کشور داریم که عمدتا به دلیل دستکاری کنتور توسط مصرف‌کننده و یا خطای انسانی در خوانش کنتورها اتفاق می‌افتد. کنتور هوشمند گاز با ارسال هشدار از چنین دستکاری‌هایی جلوگیری کرده و از سوی دیگر، با حذف عامل انسانی در خوانش کنتور، ضریب خطای محاسباتی را کاهش می‌دهد. چنین به نظر می‌رسد، کنتورهای هوشمند گاز میزان و نحوه استفاده را در لحظه به اطلاع مصرف‌کننده رسانده و او را در فرآیند مدیریت منابع انرژی سهیم می‌کنند. اما یکی از ویژگی‌های مهم این تیپ از کنتورها، کنترل‌پذیر بودن آن‌ها از راه دور است که با اتصال به حس‌گرها در زمان حوادث طبیعی، امکان تشخیص در لحظه و قطع گاز از راه دور را دارد، بدین ترتیب می‌توان از بروز انفجار و سایر حوادث احتمالی جلوگیری کرد.

در پایان، با اشاره به این مهم که تنها مدیریت مصرف می‌تواند کشور را از بحران انرژی نجات دهد، بازخوانی بخشی از سخنان محسن مظلوم فارسی‌باف، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران در این خصوص، شاید خالی از لطف نباشد، آنجا که می‌گوید: «استقرار هوشمند نظام توزیع گاز طبیعی به ‌منظور مدیریت مصرف گاز طبیعی، تشکیل بازار گاز طبیعی، تشویق مشترکین خوش‌مصرفی که می‌توانند بر اساس الگوی مصرف، گام بردارند، عرضه مازاد بر الگوی تعیین‌شده در بازار گاز به‌منظور شکل‌گیری بازار گاز طبیعی و مدیریت مصرفی است که ما انشاالله بتوانیم در این حوزه انجام دهیم. ضمن اینکه پس از انجام این مراحل، باید توسعه ثروت در زمینه مدیریت مصرف ایجاد کنیم؛ چراکه تنها در این صورت، توسعه فناوری را خواهیم داشت که پیامد آن، خلق ثروتی در زمینه استقرار فناوری‌های بومی‌سازی شده در بحث دانش‌بنیان‌ها خواهد بود.»

انتهای‌پیام/

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.
تبلیغات